På historisk grunn

Det er en litt uvanlig og spesiell historie om stedet hvor Feyer Brygge skal reises. Egersunds Fayancefabrik spiller hovedrollen.

Utsikt over Egersund, sett fra Kontrari juli 1946. Lundeåna renner ut i Vågen midt i bildet. Til venstre for elva ligger Egersunds Fayancefabrik.

Mange egersundere forbinder kun Gruset med parkering og tilgang til båtplasser. Men det ligger en artig historie om hva som skjedde på dette området før det ble en parkeringsplass. Det kan June Stuen, direktør på Dalane Folkemuseum, fortelle oss mer om.

– Det som i dag er Gruset parkering ble brukt av fayancefabrikken til å dumpe alt overskuddsmaterialet som ble igjen fra produksjonen på fabrikken, sier Stuen.

– Mye av det var kraks, som er steintøy som ikke var godt nok til å selge, for eksempel feilproduksjon. Vi antar også at asken fra brennovnene ble dumpet på Gruset.

Egersunds Fayancefabrik ble grunnlagt av industripioneren Johan Feyer i 1847 og produserte husholdningsutstyr og prydgods i steintøy i over 130 år. Fabrikken har spilt en viktig rolle i utviklingen av Egersund, og du kan finne spor fra fabrikken ved å ta turen til havna en solskinnsdag hvis havnebassenget er klart, ifølge Stuen.

Spor finnes i havna i dag

– Hvis man står langs sjøkanten på Gruset en dag hvor vannet er klart, kan man få øye på mye keramikk som stammer fra fayancefabrikken. Særlig hvis man tar turen ut på flytebryggene. Du får øye på kopper og tallerkener som ligger på bunnen, sier museumsdirektøren.

Dumping av avfall fra fabrikken på Gruset skal ha foregått helt siden fabrikken ble grunnlagt i 1847 og frem til den ble avviklet i 1979.

– Vi er litt usikre på nøyaktig hvor lenge Gruset ble benyttet som «søppeldynge», men vi anslår at det skjedde i hele perioden.

Dalane Folkemuseum

Feyer Brygge blir bygget på historisk grunn og navnet stammer fra Johan Feyer, grunnleggeren av Egersunds Fayancefabrik, her avbildet til venstre.

Støperiet på Egersunds Fayancefabrik i 1909. På bildet, foran: Lina Øise. Bak fra venstre: Anders Iversen, Bjarne Johannesen, Bertine Olsen, Bertine Andersen.

Takk til Dalane Folkemuseum for flotte historiske bilder!

Se flere historiske bilder i Dalane folkemuseums digitalmuseum her.